Det finns ett tydligt samband mellan en flytt och ett besök hos en naprapat en kort tid efter. Många privatpersoner som flyttar gör sig nämligen illa och detta beror på en mängd olika orsaker.
Vi som flyttfirma i Sollentuna är vana vid att flytta saker, möbler och utföra tunga lyft på daglig basis. Det talande i detta är att vi aldrig gör oss illa. Hur kan det komma sig? Vi tänkte i den här texten dela med oss av våra bästa tips för att du ska undvika skada i samband med din flytt. Följande punkter kommer förhoppningsvis att rädda dig och de kompisar som ställer upp som bärhjälp:
- Värm upp! Hur tar du dig an ett tungt gympass? Mest troligt är att du ser till att din kropp är redo att möta belastningen på stången. Du går inte från noll till hundra direkt. Du värmer upp och låter din kropp vänja sig innan du sätter igång på allvar. Samma tanke kan användas vid en flytt. Ta en snabb promenad, jogga lite eller gör några benböj innan du sätter igång. Exempelvis får ett hopprep snabbt upp pulsen på dig.
- Packa rätt. Vanligt är att man som privatperson räknar fel i samband med att man köper flyttkartonger. Man underskattar hur mycket saker man har och ser att man inte kommer att få plats med allt i de tillgängliga kartongerna.
Ett tips är att du räknar med en kartong per kvadratmeter. Bor du på 50 kvm - köp 50 kartonger. Det låter mycket, men det stämmer ganska väl överens med verkligheten. Det du även ska tänka på är att packa lättare i varje kartong. Fyll dem inte till bredden. Du kan även blanda tungt och lätt i kartongerna: böcker i botten och textilier på toppen är ett utmärkt exempel på detta. - Lyft rätt. De flesta skador som sker i samband med en flytt beror på att folk lyfter fel. Vi återvänder ännu en gång till gymmet och jämför ett lyft av en kartong med ett klassiskt marklyft. Vid ett sådant ska du A) vara rak i ryggen B) pressa dina fötter mot golvet C) lyfta - försiktigt - med dina ben och din rumpa. Du ska använda de större musklerna och inte ryggen.
Samma sak gäller vid tunga lyft som utförs tillsammans med andra. Här är exempelvis bärremmar ett bra hjälpmedel. Dessa kan ställas in så att vikten fördelas jämnt - oavsett hur långa och korta ni är - och där ni får avlastning genom detta. Viktigt vid dessa typer av lyft är även att ni snackar er igenom vad som händer. Säg till om du känner att du håller på att tappa greppet eller om det blir för tungt: det är aldrig ett misslyckande att vila. Detta gäller även i övrigt: en flytt är inte rätt scen att visa upp en styrka - det är alltid bättre att gå en extra gång. Du har bara en kropp! - Hjälpmedel. Vi nämnde bärremmar som ett bra hjälpmedel. I övrigt så bör du ha handskar på dig. Kartonger kan vara vassa och lämna fula sår i händerna - något som gör att varje lyft till slut blir en plåga. Tänk även på att använda exempelvis kängor och skydda fötterna.